wtorek, 10 grudnia 2013

PIERNICZKI!! :)

Podaję przepis. Oczywiście jak robicie to pierniczki mają być i dla Was, niech w domu nie pozostanie jedynie zapach, ale i trochę pierniczków :)


1. Robimy pierniczki u siebie w domach - niżej podaję przepis, ale jak macie swoje sprawdzone,
od pokoleń - jak najbardziej z nich korzystajcie :)
- Można robić z dziurką takie, żeby potem powiesić na choinkę - zachęcam, żeby parę takich zrobić.
- Robimy ładne kształty i mniejsze i większe - ważne, żeby były świąteczne, ale niekoniecznie! :)
2. Przynosimy upieczone lecz ozdabiamy i pakujemy wspólnie w Harcówce Kwiatowej w sobotę, 14 XII od 16:00.
Przynosimy: pierniczki, wstążki kolorowe, lukry kolorowe, posypki (co mamy! nie kupujemy na siłę!)

3. Dzielimy się dyżurami kto i kiedy rozprowadza.


Składniki na ok. 50-60 sztuk:

  • 1 kg mąki + do posypania stolnicy
  • 450 g cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 250 g masła
  • 5 jajek, roztrzepanych w miseczce
  • 2 łyżki sody + 2 łyżki ciepłej wody do rozpuszczenia
  • 3 łyżki śmietany
Masło, miód, cukier, kakao, kawę oraz przyprawę korzenną podgrzewać, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, do masy dodać 250 g mąki i zmiksować. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać jajka, resztę mąki, śmietanę i sodę rozpuszczoną w wodzie. Zagnieść, aż ciasto stanie się gładkie i błyszczące. Odłożyć do lodówki na 1-2 godziny (lub całą noc, jeżeli jest czas), by zgęstniało i lepiej się wałkowało.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wycinać pierniczki za pomocą foremek.
Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 8-10 minut. Odstawić do wystygnięcia.




 
POWODZENIA!!
I do zobaczenia w sobotę na kuchennej zbiórce!
 
PS: Nie mogę się doczekać! :) 
W razie pytań - prosto do drużynowej! :)

Czuwaj!
Lilia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bądź pierwsza! Skomentuj!